Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın başkanı Tahir Çetin ve üye Ali Faik İnter’i Akhisar – Kırkağaç yolunda geçirdikleri trafik kazasında kaybettik. “Kaza” sözün gelişi, esasen iş cinayeti. Yıllardır gaspedilen haklarını almak için Ankara yolundaydılar. Dört gün boyunca polis ablukasında, gün boyu güneşin altında, geceleri beton üstündeydiler. Bedenleri yorgun düştü. 9 Temmuz sabahı, 4.30 sularında Ali Faik İnter’in direksiyon başında bir an içinin geçmesi hepimizi yasa boğan acı sonu getirdi.
Tahir Çetin ve Ali Faik İnter, Soma maden işçilerinin yürüttüğü uzun soluklu mücadelenin öncülerindendi. Mücadelenin her ânında, her boyutunda yılmak bilmeyen çabaları vardı. Uyar Madencilik’in ödemediği tazminatları almak için Bağımsız Maden-İş’in Ekim 2020’deki Ankara yürüyüşünü 1+1 olarak takipteydik. Çetin Ermenek’teki direnişte, İnter ise Soma’daydı. İnter Uyar Madencilik’in ocağında 2007’de yaşanan patlamada gözlerini ve bacaklarını kaybeden Ali Kandemir ve İdris Sarıkaya’yla Savaştepe’de yapacağımız söyleşi için bize yoldaş olmuş, direksiyonun başına geçmişti.
Bu incelikli tutum 1+1’e özel değildi, Somalı madencilerin mücadelesini izleyen hangi gazeteciye sorulsa, Tahir Çetin’i de, Ali Faik İnter’i de “bir lokma ekmeğini paylaşan, kapılarını çalan herkesin yardımına koşan dünya güzeli insanlar” olarak anlatır. Gazeteci olarak direniş alanına mı gittiniz, dört bir yandan “Ali Faik” diye seslenilir, o da her yere, her şeye koşar, elinden geleni ardına koymazdı. Yemekleri o organize eder, en son kendisi yerdi. Henüz 26 yaşındaydı, direniş alanının en genci oydu belki, ama direnişin “abi”siydi. Bağımsız Maden-İş örgütlenme uzmanı Başaran Aksu’nun cenaze törenindeki deyişiyle, “Çok ince, çok bilge, çok derindi. Ali Faik güpgüzeldi”.
Ali Faik İnter bizi Savaştepe’ye götürürken sohbetimizin bazı bölümlerini kaydetmiştik. Anılarına ve mücadelelerine saygıyla, o kaydı naklediyoruz.