Açıklama: Gözaltılar derhal serbest bırakılsın, madencilerin talepleri kabul edilsin

BASINA VE KAMUOYUNA

Tazminat Mağduru Uyar Madencilik İşçileri ve Sendikamız olarak tazminat hakları için 12 Ekim günü Soma’dan Ankara’ya başlattığımız yürüyüşümüz başından beri keyfi ve hukuksuz bir şekilde engellenmeye çalışılıyor. 

Yürüyüş kararımızı açıklar açıklamaz Manisa Valiliği tarafından şehir genelinde eylem yapma yasağı getirildi, basın açıklaması eylemimiz yoğun polis ablukası ve tehdidi altında gerçekleştirildi, madencinin simgesi sarı baretimiz çıkartıldı.

Biz tüm bu yasaklama ve engellemelere rağmen çıktığımız yoldan geri dönmeyerek, yolumuzun kesildiği Soma Mezarlığından Ankara’ya yürüme irademizi sürdürdük. Mezarlık ve foseptik çukuru arasında hapsedilerek geçirdiğimiz 5 gece – gündüz hem mücadele ettik hem de müzakere masasına gittik.

Sendika temsilcileri ve işçilerden oluşan heyetimiz önce davet üzerine Manisa Valisi ile görüştü sonra Ankara’ya giderek Türkiye Kömür İşletmeleri ile toplantı gerçekleştirerek hakların ödenmesini istedi. Ancak bu zamana kadar yapılan oyalama taktiği sürdürüldü ve görüşmelerden somut bir sonuç elde edilemedi.

Bunun üzerine ne pahasına olursa olsun Ankara’ya yürüme kararımız daha da güçlenmiştir. Patronların korunup kollandığı, madencilerin önüne jandarma ve polis barikatlarının dikildiği yerde gerekirse tünel kazar yine de Ankara’ya varırız dedik ve 120 km yol kat ederek ilk durağımız olan Manisa Salihli’ye dün gece ulaştık.

Salihli’de kurduğumuz direniş çadırımıza sabaha karşı baskın yapılarak, madenciler uykularından uyandırılarak tehditle ve zorla gözaltına alınmışlardır.  Sendika uzmanlarımız ve maden işçisi kardeşlerimiz Salihli Jandarma Karakolunda tutulmaktadır.

Bu gözaltılar tamamen hukuksuzdur, madencilerin meşru mücadelesini kırmaya yöneliktir. Bizleri gözaltına alarak korkutup vazgeçireceklerini sananlar yanılıyorlar. Uygulanan bu düşman hukuku, kolunu, bacağını, gözünü kaybetmiş madencilerin; oğlunu, eşini, babasını kaybetmiş Somalı’ların öfkesini artırmaktadır. Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır!

Kazanılmış mahkeme kararına rağmen madencilere tazminat haklarını ödemeyen Uyar Maden patronu Azim Uyar’a 2 yeni maden sahası veren devlet tarafını çok net göstermektedir. Bizler madencilerin 5 kuruşunun dahi açgözlü, kan emici patrona bırakmayacağız. Mücadeleden taviz vermeden, tereddüt etmen Ankara’ya yürüyeceğiz!!!

Tüm Soma halkını madenciye sahip çıkmaya çağırıyoruz.

İşçilere değil, patronlara barikat!

748 Tazminat Mağduru Soma Uyar Madencilik İşçileri

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası