İyilik değil hakkımızı istiyoruz Eczacıbaşı!

Kamuoyuna bilgilendirme ve çağrı:

Eczacıbaşı Holding Balıkkesir Balya’daki maden şirketi ESAN’ın taşeron şirketlerinden 4 Aralık Dünya Madenciler Gününde 243 maden işçisini onlarca kanuni engelli umursamadan, evlerini iş nedeniyle taşımış işçilerin geçim durumlarını, çocuklarının eğitim durumunu umursamadan kış ortasında işten attı. Asıl atılma nedeni sendikaya üye olmalarıydı ama her yerde yapılan benzer örneklerini sizin de bildiğiniz gibi başka gerekçe uydurarak madencileri işten attılar. Üstelik çoğu işçiyi aynı gece kaldıkları şantiyeden de çıkardılar. Madenciler son maaşları yatmadığı için ceplerinde beş kuruş olmadan dondurucu soğukta kapıda kaldılar.

Sendikamız on gündür işçiler işe geri dönsün diye işletme önünde dondurucu soğukta tehditler altında direniş yürütüyor, muhatap bulamıyor. İşçilerin tamamı taşeron şirketlere değil asıl işveren Eczacıbaşı’nın kurumsal kimliğine, imajına, güvenerek bu işe girmiş. Eczacıbaşı’nın Esan şirketinin yerel yöneticileri hukuki kesin sorumluluklarına rağmen topu taşeron şirkete atıp sorumluluktan sıyrılmaya çalışıyorlar. Ellibin yalan söylüyorlar. Bu tip yöneticiler muhtemelen holding merkezini de manipüle ediyorlardır. Gelinen safhada sadece 33 işçi arkadaş işe geri dönmek istiyor ve kapı önünde direniyorlar. Diğer 210 arkadaşımız Eczacıbaşı’nın tavrından tiksindikleri için ve sokakta kaldıları için memleketlerine döndüler, başka işler bulmak umuduyla ve hukuki mücadele yürütecekler.

Eczacıbaşı’nın yerel yöneticileri iş isteyen direnen 33 madencinin karşısına yerel halkı, şirkete ürün satan esnafı çıkarmaya dönük oldukça tehlikeli sonuçlar üretebilecek girişimler içerisinde. Böylesi güçlü şirketler yerelde her türlü siyasi çevreyi, devlet yöneticilerini, mafyöz ilişkileri patronajları altında tutabilecek oligarşik özeliklere sahipler.

Uzun lafın kısası, biz sendika olarak bu tür durumlarda tavizsiz davranırız, sonucu ne olursa olsun muhatabın üstüne gideriz. Bunu yaptığımız onlarca örnek var. Şayet bir çözüm üretilmezse direnişimizi 15 Aralık Perşembe sabahı Eczacıbaşı Holding, 16 Aralık sabahı İKSV, 17 Aralık sabahı İstanbul Modern, 18 Aralık sabahı Bülent Eczacıbaşı’nın evinin önüne taşıyacağız.

Her bir adres önünde olacak eylem geceli gündüzlü kapı önü konaklayarak 24 saat çözüm için kapı önünde bekleme biçiminde olacak. Bu 24 saatlik dilimler içinde sanatçıları, kültür insanlarını, müzisyenleri, küratörleri işçilerle birlikte sanatsal, kültürel performanslar üretmeye, sinema, belgesel çekmeye, şarkı söylemeye, keman, piyano resitalleri vermeye, tiyatro yapmaya, sergiler düzenlemeye, alternatif bienaller düzenlemeye, gazetecileri bağımsız bir tutumla haber üretmeye, siyasi partileri ise hangi tarafta olduklarını ilan etmeye çağırıyoruz. Halkımızı ise işçilerin talepleri etrafında birleşmeye çağırıyoruz.
İyilik değil hakkımızı istiyoruz.
Vaat değil somut adım istiyoruz.
33 işçinin işe giriş işlemleri yapılmalı.
4 Aralık Madenciler Gününde atılan 243 işçiden özür dilenmeli.