UYAR MADEN İŞÇİLERİNE VE KAMUOYUNA DUYURUMUZ – 19 Temmuz 2021

Sendikamızdan ve Uyar Maden İşçileri Meclisi’nden 3 kişilik temsilci heyetimizle, TKİ Genel Müdürü H. Hüseyin Erdoğan, TKİ Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Mert Ayaz, Enerji Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Süleyman Önel, TKİ Hukuk İşleri Müşaviri Alper Baran ile yaklaşık iki saatlik görüşme yapılmıştır.

Görüşmede tazminat mağduru Uyar Maden İşçilerinin ödenmeyen tazminatlarının TKİ tarafından ödenmesi konusunda karar alındığını ve en kısa süre içinde ödemelere başlanacağı ifade edilmiştir. Ödemelerin metodunun belirlenmesi için çalışmaların yürütüldüğü, bu sorunun öncelikli gündemleri olduğu ifade edilmiştir.

Heyetimiz tarafından bu somut adım memnuniyetle karşılanmış fakat çok önemli eksiklikler içerdiği ifade edilmiştir. Başta kaybettiğimiz kardeşimiz Ali Faik İnter’in ailesinin ölüm tazminatlarının, Ali Kandemir ve İdris Sarıkaya’nın iş kazasından kaynaklı ödemelerini kapsamamasının çok çok önemli bir eksiklik olduğu, bu üç arkadaşımızın tazminatlarının Soma’lı işçilerin kırmızı çizgisi olduğu, bunu kapsamayan hiçbir düzenlemeyi kabul etmeyeciğimiz net olarak ifade edilmiştir.

Bunun yanında Uyar Madencilerine ödenmeyen ücret alacaklarının ödeme kapsamına alınması gerektiği, işten çıkarılan işçilerin çıkış kodlarındaki gerçeğe aykırı bildirimlerin dikkate alınmadan tüm işçilerin tazminatlarının ödenmesi gerektiği ifade edilmiştir.

Sevgili başkanımız Tahir Çetin ve sevgili kardeşimiz Ali Faik İnter’i kaybetmemizin akabinde AKP grup başkanı sayın Naci Bostancı sendika avukatımızı ve Ali Faik ve Tahir başkanın ailelerini arayarak taziyelerini iletmiş ve sorunun en kısa zamanda çözümü konusunda düşüncelerini ifade etmiştir. Ayrıca Enerji Bakanı Fatih Dönmez Tahir ve Ali Faik’in ailelerine taziyelerini ilettiği sırada sorunlarının çözüleceği konusunda ifadeleri iş kazası ve ölüm tazminatları konusunda siyasetin eğilimini de güçlü bir şekilde göstermektedir.

Çözüme bu kadar yaklaşmışken tüm bürokratlardan ve tüm siyasetçilerden konunun hassasiyetini gözeterek TKİ tarafından yapılacak ödemelerin Uyar Maden İşçisi tüm mağdurları ve Ali Faik İnter’in ailesini kapsayacak şekilde bir an önce düzenlenmelerin kapsamının belirlenmesini ve ödemelerin Ağustos ayı bitmeden yapılmasını bekliyoruz.

Sendikamız matem süreci içerisinde olup arkadaşlarımızın yasını tutmaya devam ediyoruz, kırkı çıkmadan bu sürecin tamamlanmasını bekliyoruz.