6 Kasım Basın Açıklaması

İşçi sınıfımıza, emekçi halkımıza, madenci kardeşlerimize saygıyla duyurulur.

12 Ekim’de Soma ve Ermenek madencileri olarak başlattığımız haklı yürüyüşümüz kamuoyunun da yakından takip ettiği müdahalelerle karşılaştı. 14 yıllık bir mağduriyet geçmişi olan mücadelemizin taleplerinin köklü olarak ve benzer durumdaki tüm işçilere örnek olabilecek bir tarzda çözülmesi için uğraş veriyoruz. Bu yıllar içinde çok kere konunun muhataplarıyla müzakere etme imkanı bulundu. Ancak verilen sözler unutuldu ya da bir unutulacak seçim vaadi sınırında kaldı. 12 Ekim’den bu yana iki müzakere daveti oldu, icabet ettik. Her ikisinde de olumlu karşılandık. Haklılığımız teslim edildi. Her ikisinde de haklı aciliyetlerimizin altını çizdik. 14 yıl bekledik, artık 14 saniye bekleyecek bir sabrımız olmadığını ilettik. İzmir Depremi’nin yasının ve arama kurtarma dayanışmasının parçası olmamız, takdir beklediğimiz için değil olağan insanlık değerlerimizin sessiz, görünmez bir görevi olarak gördüğümüz içindir.  Maden işçisi değerlerle yaşar, çalışır ve halkımızın aciliyetlerini, kendi aciliyetinin önüne koyar her daim.  4 Kasım Çarşamba günü 12 gün önce verilmiş sözün süresi geçince tekrar yürümek istedik. Üç kez yol kesildi, engellendik ve temsilcilerimiz gözaltına alındı. Uşak yoluna doğru hareket ettiğimizde Manisa Valisi’nin görüşme talebi geldi. Görüştük ve bu görüşme neticesinde  5 Kasım Perşembe günü İçişleri Bakanlığı’nda İçişleri Bakan Yardımcısı, Hukuk Daire Başkanı ve Enerji Bakan Yardımcısı’nın dahil olduğu heyetle çözüm maksatlı bir toplantı daha  gerçekleştirdik. İçişleri Bakanı, bakan yardımcısı ve bürokratlarının madencilerin sorununun çözümü konusunda gayret içinde olduklarını gördük. Bugün saat 14.00’da TBMM’de İçişleri, Enerji ve Çalışma Bakanlığı Hukuk daire birimleri, madencilerin taleplerinin karşılanması için somut, hukuki bir yol belirlemek adına biraraya gelecekler ve sonucunun tarafımıza iletileceğini ifade ettiler. Maden işçilerinin haklı taleplerinin karşılanması için geç de olsa inisiyatif alan herkese teşekkür ederiz.

Ayrıca Karaman Valisi’nin inisiyatifiyle gerçekleşen ve bir haftadır işveren temsilcileriyle sürdürdüğümüz müzakereleri titizlik ve dikkatle sürdürüyoruz.

Biz Soma Uyar Madencilik işçileri Gölmarmara spor salonunda, Ermenek madencileri ise Güneyyurt parkında sorunlarımız somut olarak çözülünceye kadar aktif nöbet konumumuzu koruyacağımızı kendimizin saptadığı süre içinde taleplerimizin çözümü gündeme gelmediğinde de bulunduğumuz noktalardan Ankara istikametine doğru tekrar yürümeye başlayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.

748 Uyar Tazminat Mağduru Maden İşçileri

Ermenek Cenne, Seba, Özkar, Turap, Özmerkez, Hasşeker Maden İşçileri

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu