Basına, kamuoyuna, işçi sınıfımıza, emekçi halkımıza duyurulur

Ermenek Cenne Madencilik direnişimizin 15. Gününde, Seba Direnişimizin 9. Gününde, Ermenek Kent Meydanı’nda Saat 10.00’da basın açıklaması gerçekleştireceğiz. Ardından Saat 12.00’de maden ocaklarından hareket ederek işveren Fehmi Özbey’in oturduğu Prestij Rezidans (Parsana, Barış Caddesi No:103 Selçuklu/Konya) önünde Saat 16.00’da basın açıklaması gerçekleştireceğiz.

Bilindiği gibi Cenne Madencilik işçilerinin 13 aydır maaşları ödenmiyor, geçmişe dönük giriş çıkış yapılmış tarihlere ait tazminatları ve diğer ücret alacakları ödenmiyor, İSİG kurallarına uyulmuyor, ruhsatsız kaçak kömür çıkarılarak ruhsatlı Seba ocağından çıkarılmış gibi piyasa sunuluyordu, Cenne işçileri duruma müdahale ederek haklarını sendikamız öncülüğünde aramaya başladılar, bugüne kadar işveren tüm arabuluculuk girişimlerinden kaçtı, kaçmaya devam ediyor. Yine bildiğimiz gibi Seba Madencilik’ten 7 aydır maaşlarını, ücret alacaklarını alamayan sendikamız üyesi işçiler İş Kanunu 34. Maddeye ve İSİG Kanuna göre İşkur, SGK ve Kaymakamlığa başvuruda bulunarak üretimi durdurdular. İşveren hem iş kanunu 34. maddeye, hem İSİG Kanununa, hem de pandemi döneminde bir yalan olarak gündemde tutulan “işten çıkarma yasağı”na aykırı bir biçimde çalışanlarını AHLAKSIZ ilan ederek, direnen işçileri “iyi niyet ve ahlak kurallarına uymadıkları” gerekçesiyle 29. koddan işten attı.

Ermenek maden havzasında işverenlerin köleci çalıştırma koşulları sonucu dedesi, babası, kendisi tazminat hakkı alamadan çalışmış toplam bin beşyüz civarında insan var. Bu artık büyük bir toplumsal sorun haline gelmiştir. Devlet kurumları bugüne kadar bu hukuksuz uygulamaları yapan patronlar hakkında hiçbir cezai işlem yapmamış, bu patronlar muteber şahsiyetler olarak yaşamaya devam ediyor ve korunuyor hâlâ. İşte sendikamız Cenne ve Seba direnişçileriyle birlikte 1500 işçinin drama dönüşen taleplerini mücadele gündemine almış ve direniş yolunu seçmiştir. Son kuruşlar alınınca ve etkili bir protokole dönüştürülünceye kadar mücadelemiz devam edecek. Yörüklerin diyarında kuşaklardır sömürü cehennemi altında yaşama mahkûm edilmiş madencilerin hakkı divana bırakılmayacak. Mutlaka ama mutlaka kazanacağız.

Zalimler karşısında diz çökmeyeceğiz.
Tüm emek dostlarını sesimeze ses olmaya, onur ve adalet mücadelemizle dayanışmaya çağırıyoruz.

Bağımsız Maden-İş Yönetim Kurulu,
Cenne ve Seba Madencilik Direnişcileri.


İletişim: Genel Başkan Tahir Çetin 05343814578