Soma Tazminat Mağduru Maden İşçilerinden Ankara Yürüyüşü Öncesi Basın Açıklaması

Sendikamız öncülüğünde bir araya gelen Soma Tazminat Mağduru Maden İşçileri verilen sözlerin tutulmaması nedeniyle Temmuz ayında yapacakları Ankara yürüyüşü öncesi Soma Hükümet Meydanında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamanın tamamı:

BASINA, KAMUOYUNA VE MADEN İŞÇİLERİNE

Pandemi koşullarında bir kere daha alın terimizle yaşamımız, sakat kalmamız pahasına hak ettiğimiz tazminatlarımızı gasp edenleri uyarıyoruz, verdiğiniz sözleri tutun daha fazla bizleri oyalamayın. Sadaka, bağış değil hakkımızı istiyoruz!

Tazminatlarımızın patronlarca gasp edilmesine Sarı Sendika Türkiye Maden-İş zemin hazırladı ve bu mağduriyeti yarattı. Şimdi timsah gözyaşları dökerek kendini aklayacaklarını zannediyorlarsa yanılıyorlar, maden işçileri mutlaka işçilere ihanetin hesabını er ya da geç soracaktır.

Değerli tazminat mağduru maden işçileri

Mart ayında Kaymakamlıkça salgın gerekçe gösterilerek yapacağımız açıklama ve yürüyüşümüz uygun görülmedi. Oysa maden işçileri ocaklarda çalışmaya devam etti, ediyor. Neredeyse başvurmadık merci kalmadı, gerekli önlemler alınsın sadece zorunlu işlerde ocakların bakımı yapılsın üretime hazır tutulsun dedik, dedik ama dinleyen olmadı. Yeraltında toz ve kimyasala maruz bırakılarak binlerce maden işçisi çalışmaya devam ettirildi. Yani ‘ya ekmek ya ölüm tercih sizin’ denildi…

Şimdi bir kere daha tüm ilgililere sesleniyoruz; özellikle Enerji Bakanına, Bakan Yardımcısına, AKP Grup Başkanvekillerine, Muhalefet Milletvekillerine bir de Soma’da her koşulda patronların avukatlığını yapan şimdilerde Sarı Sendikayı aklamak için bazı siyasi odaklarla birlikte davranan Soma’nın vekili Mehmet Ali Özkan’a: bu sefer maden işçilerinin

tazminatlarının ödenmesi için meclise bir yasa önerisi vermesini istiyoruz. Eli kalem tutuyor, danışmanları var şayet yasa tasarısı hazırlamayı bilmiyorum diyorsa biz yardımcı oluruz yazmasına. Ama yazmıyor, madenciyi oyalama, bölme taktiklerine başvuruyor. Daha önce aldığınız karar, verdiğiniz söz çerçevesinde tazminatlarımız nerede? Patronlar lehine yüzlerce yasa maddesi geçirdiniz meclisten, senin de imzan var altında. Peki madencinin Torba kanun maddesi ne oldu? Çık Soma halkına bunu açıkla.

Verdiğiniz sözü tutun diyerek Mehmet Ali Özkan’a ve Soma’nın yerel siyasetçilerine rastladığımız her yerde sormaya devam ediyoruz: ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİNİ NASIL İÇ ETTİNİZ?

Değerli Maden işçileri

Bilindiği üzere Ocak ve Şubat ayı içerisinde Eynez maden işçisinin tazminatları ödendi. Süresi içerisinde müracaat etmeyenlere de süre sınırı kaldırılarak tazminatlarını almalarının önü açıldı. Yani dün “bu tazminatların üzerine su için, unutun” diyenlere inat mücadeleyle haklarımızın alınabileceğini göstermiş olduk.

Simdi ısrarla tazminatları ödenmeyen UyarGeventepeIşıklarAtabacası maden işçilerinin tazminatlarının ödenmesi için Enerji Bakanını ve tüm ilgilileri verdikleri sözü tutmaya, 2020’nin ilk çeyreğinin sonuna kadar yasal düzenleme çıkarılacağı sözünün arkasında durmaya çağırıyoruz. Pandemi koşulları nedeni ile bu sözün yerine getirilemediğine inanmak istiyoruz, Enerji Bakanlığının sitesinde yayımlanan ve hala duran açıklamayı yeniden hatırlatmak istiyoruz. Aynı sözü veren AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan’a,

AKP Grup Başkanvekilleri Özlem Zengin’e ve Mehmet Muş’a, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve TBMM’de gurubu bulunan tüm partilere, milletvekillerine kameralar önünde verdikleri sözü yerine getirmelerini bir kere daha hatırlatıyoruz.

Değerli basın emekçileri, değerli halkımız, değerli maden işçileri

Buradan bir kere daha ilan ediyoruz. Koronavirüs koşulları patronların çıkarlarına hiçbir şekilde dokunmuyor. Emekçileri her koşulda çalıştırıyorlar ve üretim her koşulda devam ediyor. Bu pandemi koşullarında işçileri ezmek, terbiye etmek ve gerektiğinde Nazi kampları kurarak zorunlu ikametgâha mecbur ederek çalıştırıyorlar.

Bizler köle değiliz insanız. Alın terimizle çalışıyor, çocuklarımızın geleceklerini kurmaya çalışıyoruz. Yerin yedi kat derinliklerinde ürettiğimiz emeğimizin karşılığını kimseye yedirmeyeceğiz, asla hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz.

15 TEMMUZ’a kadar bir sonuç alamazsak Ankara’ya yürümek dahil her türlü meşru ve fiili mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz!

 Koronavirüs salgını artık bizleri durduramaz.

Temmuz ortası itibariyle mutlaka Ankara’ya yürüyeceğiz.

Tazminatları almadan da o yoldan asla geri dönmeyeceğiz!

3500 Tazminat Mağuduru Maden İşçileri Meclisi

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu