ÇALIŞMA BAKANLIĞINA AÇIK MEKTUP

Soma’da tüm madenler son sürat çalışmaya devam ediyor. Ne salgına karşı ciddi bir önlem alınıyor, ne de işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinde bir iyileşme görünüyor. Şu an onlarca maden işçisi koronavirüsü nedeniyle hastanelerde tedavi altında, aileleri ve yakın çalışma arkadaşları evlerinde karantina altında.  Hükümetin tam desteğinden, bakanlığın her tür hukuksuz uygulamayı görmezden geleceğinden emin olan maden patronları sokağa çıkma yasaklarını bile tanımadan madenciler arasında bir kamu sağlığı felaketinin yolunu döşüyor. Sermayenin çıkarına ekonomi denilerek işçinin refahı ve sağlığı düşman muamelesi görüyor. Madencinin sağlığına, acısına umarsızlık o boyutta ki şılam patlamasında üç kardeşimizi kaybettiğimiz madende kurtarma çalışmalarında yapılmayan mesailerin telafisi için maden işçileri  tehditle işe çağırılıyor. Bir pandemi sırasında alınması gereken hiçbir halk sağlığı ve fiziksel mesafelenme önlemine uyulmayan koşullarda madenciler işsizlikle tehdit edilerek çalışmaya zorlanıyor. Böylece madenciler ölümle açlık arasında tercihe zorlanıyor!

Sağlık bakanının, bilim kurulunun yetkili ve etkili bilumum zevatın yurttaşlara genel olarak önerdiği önlemler maden sahalarında yok. Maden işçisi yurttaş değil mi? Dahası yasalarda var olan işçileri korumaya yönelik hükümler de bu salgın döneminde madenlerde fiilen uygulanmıyor. İşyeri denetimlerini uzun süredir askıya alan bakanlık tüm bu hukuksuzluğun suç ortağı konumunda. Bundan cesaret alan işverenler Polyak işletmesinde yasa dışı  çalışma kampı kurmuş durumda, maden sahasına getirilen sağlıksız konteynırlarda yaklaşık 700 işçi 30 Haziran’a kadar kampa alınarak çalışmaya devam ettiriliyor, yemekhanede vardiya durumuna göre hiçbir önlem alınmadan topluca yemek yeniliyor. Buna itiraz eden işçiler tazminatsız işten çıkarılmakla tehdit ediliyor. Sendikamız taleplerini uzun süredir ortaya koymuş durumda. Bakanlık yaşananlara ilişkin yazdığımız yazıya meseleyi anlamamazlıktan gelen  gayri ciddi komik resmi yanıtlar yazmakla meşgul. Salgında iktidarın sınıf tavrı tüm çıplaklığıyla açığa çıkıyor.

Son Sağlık Bakanlığı verileri Soma’da salgının yaygınlaştığını göstermektedir. Soma’da nerdeyse tüm yaşam madenler üzerinden gerçekleşmektedir. Çalışma Bakanlığı ve maden patronlarına bir kez daha sesleniyoruz. Bugün gerekli önlemleri almayanların telafisi mümkün olmayan sonuçların da sorumlusu olacaklarını bir kere daha hatırlatıyoruz. Bağımsız Maden İşçileri Sendikası olarak bir kez daha uyarıyoruz! Zorunlu olan tamir tarama, bakım onarım, havalandırma ve su tahliye işlerinde çalışan işçilerin her türlü sağlık ve iş güvenliği önlemleri alınarak, bunların araç gereç donanımları sağlanarak, düzenli kontrolleri yapılarak çalıştırılmalarını, diğer tüm işçilerin acilen ücretli izine çıkartılmalarını talep ediyoruz. Ulusal ekonomi kâr oranları değil yurttaşların refahıdır. Bakanlık sermayenin kârlılığını değil madencinin sağlık ve refahını düşünmelidir. Çünkü salgın sona erdiğinde Türkiye’yi yeniden imar edecek olan maden işçilerinin de dahil olduğu Türkiye işçi sınıfının emeğidir. Bugün bu emeği korumayan Türkiye’yi korumuyordur.

Bağımsız Maden-İş Yönetim Kurulu