Madencinin toplu çalışması değil toplu yürümesi yasak!

Basına, Kamuoyuna ve Maden işçilerine, İşçi Sınıfımıza

17.03.2020

Yıllık izinden kesilmeden zorunlu ücretli izin işçiler için derhal uygulanmalıdır!

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de  COVID-19 riski en önemli sorunu olarak ortaya çıkmıştır ve yaygınlaşarak devam edeceği anlaşılmaktadır.

COVID-19 riski nedeniyle sınır kapıları  kapatılmakta, tüm uçuşlar yasaklanmakta, okullar tatil edilmekte, hastaneler nerdeyse tüm ameliyatları durdurmakta, kahvelerden restoranlara, lokallerden düğün salonlarına kadar  işletmelere sınırlamalar getirilmektedir. Devleti idare edenler, Tabip Odaları, bilim insanları her dakika uyarılar yapmakta, bizlere dışarı çıkmamamızı, kalabalıklardan uzak durmamızı tavsiye etmekte ve çeşitli sınırlamalar gündeme gelmektedir.

Bu nedenle 22.03.2020 Pazar günü yapmayı planladığımız, tazminatları yedi yılı aşkın süredir ödenmeyen maden işçilerinin Enerji Bakanının verdiği torba yasa sözünün süresinin dolmasına yönelik eylemimizi gelecek bir yasaklama kararından önce Tazminat Mağduru Maden İşçileri Meclisinde alınan olduğumuz ortak karar doğrultusunda ileri bir tarihe erteliyoruz.

Ancak meclisimiz madencileri binler halinde yeraltı madenlerinde çalışmaya zorlayanların gerçek yüzünün bir kez daha açığa çıkması için yürüyüş için geçtiğimiz gün resmi başvuru yaptı. Tam da beklediğimiz gibi başvurumuzun üzerinden 24 saat geçmeden Soma Kaymakamlığı, Manisa Valiliği’nin 16.03.2020 tarihindeki kararına dayanarak salgın gerekçesiyle yürüyüşü YASAKLAMA kararı verdi. Oysa dezenfekte edilmeyen, pis servis otobüsleriyle maden işçileri 50’şer kişilik gruplar halinde servislerle madenlere taşınıyor, 1700 işçinin çalıştığı vardiyalarda kısıtlı ve ortak hava kullanımının zorunlu olduğu, kömür tozu ve kimyasal solunarak çalışıp az sayıdaki duş ve dolapları çoklu halde kullanarak tekrar aynı servisleri kullanarak evlerine dönüyorlar. Bu, maden işçilerini bilinçli olarak ölüme zorlamak anlamına gelmektedir.

Tüm işverenlere olduğu gibi maden işverenlerine de çağrıda bulunuyoruz.

Somut duruma bakıldığında en temel hijyen şartlarının, İSİG kurallarının olmadığı, sağlanmadığı, kaya, kömür ve kimyasal tozların hava sirkülasyonu nedeniyle süratle nakledildiği ve doğal ışığın bulunmadığı maden işyerlerinde çalışmanın bu şekilde devam ettirilmesi mümkün, bilimsel ve insani değildir.

Madenlerde zorunlu çalışmak durumunda kalanlara yönelik gerekli güvenlik önlemleri alınarak gerekli kişisel koruyucuların her gün ve sürekli olarak yenilenerek temin edilmesi ve hatta giriş kapılarına da termal algılayıcıların tesis edilerek maden işçilerinin zaman geçirilmeksizin ücretli izne çıkarılmasını talep ediyoruz.

Devlete, Çalışma Bakanlığına sesleniyoruz!

Maden işyerlerinde çalışmaların COVID-19 riski nedeniyle durdurulması için gerekli girişimlerin yapılmasını, bunun bir “Zorlayıcı Sebep” olarak değerlendirilerek COVID-19’un neden olabileceği tehlikelerin dikkate alınmasını ve risk altında bulunan işyerlerinin geçici olarak faaliyetlerinin durdurulmasını istiyoruz.

Yıllık izinden kesilmeden Zorunlu Ücretli İzin İşçiler İçin Derhal Uygulanmalıdır!

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası

Yönetim Kurulu