AKP Manisa Milletvekili Mehmet Ali Özkan maden patronlarının avukatlığına devam ediyor

AKP Milletvekili Mehmet Ali Özkan dün basına yaptığı açıklamada Soma‘da madenlerin İl hıfzıssıhha kurulu kararlarına harfiyen uyduğunu, toplam işçilerin %25’inin çalıştırıldığını, sadece tamir tarama, su çekimi, drenaj ve tamir işlerinin yürütüldüğünü, kesinlikle üretim yapılmadığını iddia etmekte. Soma’da koronavirüs salgını nedeniyle olası tehlikelere dikkat çeken ve önlem alınmasını talep eden Manisa Milletvekili Özgür Özel’i Soma’yı kullanarak gündeme gelmeye çalışmakla suçlamaktadır.

AKP Manisa Milletvekili Mehmet Ali Özkan tazminat mağduru maden işçilerini, nasıl sarı sendika ve maden patronları ile işbirliği yaparak mağdur ettiyse şimdi de maden patronlarını koruyup kollamaya devam ediyor.

Mehmet Ali Özkan’a soruyoruz:

1- Madenciler ölümle açlık arasında tercihe zorlanmıyorlar mı?

2- Gerçek manada madenlerde işçi sağlığı ve korona virüsüne karşı ne türlü önlem alınıyor.

3- Soma’da tüm madenler üretime devam etmiyor mu?

4- Geçtiğimiz  günlerde üç madenci kardeşimizin katledildiği İmbat Maden İşletmesinde kurtarma çalışmaları için durdurulan vardiyada çalışan ve iş bıraktırılan maden işçileri telafi çalışmasına çağrılmadı mı?

5- Madem üretim yok; İmbat, Demir Export, Yeni Anadolu ve Kolin maden işletmelerinde son 1 aylık üretilen kömür miktarlarını neden açıklamıyorsunuz?

6- Madem üretim yok, İmbat maden işletmesinde Lavvar ve Torbalama tesisleri neden tam kapasite çalıştırılıyor?

7- İmbat Maden İşletmesinde yaklaşık 70, Yenianadolu Maden İşletmesinde Yaklaşık 50, Polyak’ta yaklaşık 20 civarında koronavirüs pozitif vaka olduğu, bazı madenci kardeşlerimizin hastanelerde tedavi altına alındığı, aileleri ve yakın çalışma arkadaşlarının evlerinde karantina altına alındığı yalan mı?

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası olarak size ve avukatlığını yaptığınız maden patronlarına bir kez daha sesleniyoruz: Maden işçilerinin sağlığı sizin kârınızdan daha önemlidir!

Tekrardan ifade ediyoruz, madenlerde koronavirüs pozitif vakalar ortaya çıkmaya devam ediyor, aynı ekipte çalışanlar evlerine gönderiliyor, pozitif çıkan hastanelerde yatan madencinin durumu hakkında sağlıklı bir bilgi alınamıyor.

Geçtiğimiz pazartesinden itibaren İmbat Maden İşletmesinden bir grup işçi ‘kısa çalışmadan faydalanacaksınız’ denilerek özellikle kronik rahatsızlığı bulunan işçiler izne çıkartılmaya başlandı. Bu işletmede normal koşullarda 4900 işçi çalışıyor. Pandemi koşullarında pazartesi itibarı ile yaklaşık 3 vardiya ve yerüstü dahil 3000’in üzerinde işçinin çalıştırıldığı ifade ediliyor.

Polyak İşletmesinde ise tam bir esir kampı kurulmuş durumda, maden sahasına getirilen sağlıksız konteynırlara yerleştirilen yaklaşık 700 işçi 30 hazirana kadar kampa alınarak çalışmaya devem ettiriliyor, maden sahasına getirilen özel sağlık ekipleri tarafından işçilerden kan örnekleri alınıp test yapılıyor, test sonuçları pozitif çıkan işçiler evlerine gönderiliyor, 20 civarında maden işçisinin pozitif olduğu ifade ediliyor, yaklaşık 350 işçi henüz bir yasal düzenleme olmamasına rağmen ücretsiz izine çıkartılmış durumda. Yemekhanede vardiya durumuna göre hiçbir önlem alınmadan topluca yemek yenilmekte. 30 Haziran’a kadar kampa giren işçilere, kamp dışına çıkışların yasaklandığını, kurala uymayanların işten tazminatsız olarak çıkartılacakları söyleniyor. Polyak Maden İşletmesinde Çinli işçiler de çalışıyor. Bu işletmede yaklaşık 1100 işçi çalışıyor.

Demir Export Maden İşletmesinde üretim aksamadan devam ediyor. Servislerde mesafe kuralı, ara vardiya uygulaması (hazırlık ekibi ile üretim ekiplerinin 3 saat arayla vardiyaya getirilmeleri), işe girişlerde ateş ölçümü ve termal kamera uygulaması ile zaman zaman yapılan uyarılarla üretim kesintisiz olarak devam ediyor. Bu işletmede toplam 1050 işçi çalışıyor.

Kolin Açık Maden işletmesi biçbir önlem almadan çalışmaya devam ediyor. Bu işletmede 450 işçi çalışmaya devam ediyor.

Bu bilgiler ışığında yeniden tekraren Mehmet Ali Özkan’a ve maden patronlarına sesleniyoruz: ZORUNLU olan tamir, tarama, bakım, onarım, havalandırma ve su tahliye işlerinde çalışan işçilerin her türlü sağlık ve iş güvenliği önlemleri alınarak, bunların araç gereç donanımları sağlanarak düzenli kontrolleri yapılarak çalıştırılmalarını diğer tüm işçilerin acilen ücretli izine çıkartılmalarını talep ediyoruz.

Bugün gerekli önlemleri almazsanız telafisi mümkün olmayan sonuçların sorumluları da sizler olacaksınız!