Covid-19 salgını nedeniyle maden işletmelerini acilen önlem almaya çağırıyoruz!

Basına ve kamuoyuna;

İmbat Madenciliğin 01.04.2020 tarihli basın açıklaması ile COVID-19 riski nedeni ile ilgili yeraltı işletmesinde her türlü önlemi aldığını belirtmiş ve zorunlu çalışmak durumunda kalacak işçilerin dışında üretime ara verildiğini açıklamıştır.

Öncelikle belirtmek isteriz ki geç kalınmış bir karar olmakla birlikte bu kararı oldukça önemsiyor ve doğru buluyoruz, diğer maden işletmelerini de acilen önlem almaya çağırıyoruz.

COVID-19 virüsünden kaynaklanan salgınının, riskinin çok ağır ve ölümcül sonuçları olacağı hiç şüphesizdir. Virüs kısa süre içinde ülkemize de sirayet etmiş ve her geçen gün virüsten etkilenen insan sayısı ve ölü sayısı artmaktadır. Bilindiği üzere günler öncesinde sendikamız; tüm işçilerin, özellikle maden işletmesinde çalışan işçilerin bu salgından etkileneceğini bu nedenle acilen maden işletmelerinde önlemler alınmasını, zorunlu çalışmak durumunda kalacak işçiler dışında üretime ara verilmesini, işçilere ücretli izin hakkı tanınmasını talep ettik. Zorunlu çalışacak olanlara yönelik ise acilen her türlü önlemin alınarak İmbat Madencilik de dahil olmak üzere tüm maden işverenlerinden ve çalışma bakanlığından resmi olarak talep ettik.

Bunun yanında konuyu kamuoyu gündemine taşımak ve gündemde tutabilmek için; gerek sendika genel başkanımız, yöneticilerimiz ve uzmanlarımız çeşitli basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarımızda konunun önemi, aciliyeti ve olası ortaya çıkaracağı telafisi mümkün olmayan sonuçlarını ifade eden açıklamalarda bulunmuş ve ifade etmeye de devam etmektedir. Çünkü sendikamız için tek bir maden işçisinin sağlığı ve hayatı tüm madenlerden daha önemli ve değerlidir.

Bu süreçte sendikamızın en önemli görevlerinden biri başta üyeleri olmak üzere tüm maden işçilerinin hak ve çıkarlarını savunmak aileleri de dâhil olmak üzere sağlıklarını ve yaşam haklarını korumak ve kollamaktır. Anayasa, yasalar, uluslararası sözleşmeler ve sendikamızın ana tüzüğü bizlere bu görevi, sorumluluğu ve yetkiyi vermektedir.

Maden patronları bu süreçte sendikamıza yönelik çeşitli baskılar uygulamakta, yöneticilerimizi tehdit etmekte, komplolar kurarak bizi ve maden işçilerini gözlerini korkutarak, bizi işimiz, ekmeğimiz ve ailelerimizle sınayarak bir yıldırma faaliyetine yönelmişlerdir. Bizlere yönelik hukuk ve etik dışı bu uygulamalara sessiz kalmayacağız. Bu çabalar asla bizleri yıldıramaz, korkutamaz maden işçilerinin hak ve çıkarlarını savunma çabalarımızı engelleyemeyecektir. Bu nafile çabaların henüz yeni kurulan ve her geçen gün güçlenen sendikamızın doğru yolda olduğunu gösteren davranışlardır. Maden patronlarının bu hukuk ve etik dışı davranışlarına son vermeye çağırıyoruz. Maden işçisini düşünmeyen, haklarına göz diken patronları rahatsız etmeye devam edeceğimizi bu saldırıları birbirimize kenetlenerek aşacağımızı belirtmek isteriz.

Bir taraftan bu salgına karşı her türlü önlemimizi almaya çalışırken diğer yandan sendikamıza, yöneticilerimize ve üyelerimize yönelik her tür saldırıya karşı duracağız, sendikamıza yönelik kara çalma çabalarını boşa düşüreceğiz, mücadelemize devam edeceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Ekler