Beş yıldır tazminatlarımızı gasp edenler, mücadelemizin kazanımlarına çökemezler

Basına ve kamuoyuna;

Beş Yıldır Tazminatlarımızı Gasp Edenler, Mücadelemizin Kazanımlarına Çökemezler…
Biz direniyoruz, Biz kazanıyoruz…
Çünkü çok haklıyız…

Bilindiği üzere 5 Ekim’de Ankara’ya başlattığımız yürüyüşümüzün neticesi olarak 9 Ekim’de ve 22 Ekim’de sendikamız temsilcileri ve işçilerden oluşan heyetimiz ve avukatımız eşliğinde Enerji Bakanlığı ile görüşmeler gerçekleştirdik. Çözüm aşamasına geldik, belli konularda mutabakat sağladık. Beş yıldır çözümsüz kalan Somalı madencilerin davasıyla ilgili eylemlerimiz neticesinde elde ettiğimiz bu başarı karşısında köşeye sıkışan sarı sendika Türkiye Maden-İş arkasına AKP Manisa milletvekilini alarak Enerji Bakan Yardımcısıyla bir görüşme yaparak sorunu sanki kendileri çözmüşçesine bugün bir basın açıklaması gerçekleştirmiştir.

Bizim görüşmemiz öncesi bakan yardımcısının yaptığı Eynez ocağında çalışanların tazminatlarının işçilerden dilekçe toplanarak 2020 yılında 6 taksit şeklinde ödeneceği açıklamasını kabul etmediğimizi söylemiştik. Bakanla yaptığımız görüşmede de işçilerin dilekçe vs ile uğraştırılmadan resmi kurumlardaki kayıtlar dikkate alınarak her işçinin tazminatının 2019 yılı bitmeden ödenmesi gerektiğini belirttik. AKP vekili Mehmet Ali Özkan bugün Sarı Sendika Türkiye Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul’la birlikte yaptığı basın açıklamasında Eynez işçilerinin Sarı Türkiye Maden-İş sendikasının 1 No’lu Şubesine dilekçe ile başvurmalarını Işıklar ve Atabacası çalışanlarının sorununun da önümüzdeki günlerde TBMM’ye getirilecek Torba Kanuna konulacak bir maddeyle çözüleceğini belirtmiş. Kendisine soruyoruz; Madem bir görüşmeyle bu işi halledebilecektiniz de bugüne kadar neredeydiniz? Yedi aydır çözüm için mücadele eden işçilerin telefonlarına bugüne kadar neden çıkmadınız? İşçiler yürüyüşe başlayınca foyanızı, patronlarla, sarı sendikayla ilişkinizi ortaya dökünce, tazminatlarına beş yıldır çöktüğünüz işçilerin Bağımsız Maden İş öncülüğünde korkusuzca mücadeleyle yarattığı çözüme de çökmeye çalışmak değil midir bu yaptığınız?

Bizim bunca emekle ördüğümüz bu mücadele sürecinin kazanımlarının üzerine çökmek isterlerse eğer Somalı maden işçileri bunun hesabını onlardan mutlaka soracaktır.  5 yıl önce bu mesele çözülebilecekken patronlarla işbirliği yaparak bunu engellediğinizi 5 yıldır maden işçilerinin bunca çile çekmesine neden olan en önemli faktörün Sarı Türkiye Maden-İş Sendikası olduğunu işçiler biliyor, TKİ, Soma Holding, Uyar Madencilik ile birlikte yaptığınız oyunların hepsinin farkındalar. Tüm kamuoyu ve maden işçileri biliyor ki bu noktaya gelinmesini sağlayan bizim emeğimiz ve mücadelemizdir. Bütün maden işçilerinin tazminatları yatana kadar da mücadelemiz sürecektir.

İşçi arkadaşlarımızla gerçekleştirdiğimiz ilk toplantılarda da dile getirmiştik; “Bizim önce Soma’da gerçekleştireceğimiz yürüyüşler ve sonrasında Ankara’ya başlatacağımız yürüyüşle birlikte bu mesele çözüme kavuşacak ve 5 yıldır işçilerin aidatlarıyla lüks içinde yaşayan Türkiye Maden-İş yöneticileri, Enerji Bakanı’yla ve AKP vekilleriyle bir fotoğraf yayımlayarak bizim mücadelemizin kazanımını kendi hanelerine yazmaya çalışacaklar” demiştik. Biz bunları defalarca söyledik kayıt altına aldık, bütün Somalı maden işçilerine de anlattık. İşin en komik tarafı ise dilekçelerin reddettiğimiz ilk öneride olduğu gibi TKİ’ye verilmesini değil de sarı sendikanın şubesine verilmesinin söylenmesidir. Bunun nedeni; itibarı yerlerde sürünen AKP ve devletin sarı sendikayı korumaya ve aklamaya çalışmasıdır. İşçi kardeşlerimize çağrımızdır; o sarı sendikaya gidin ve yöneticilerinin kaç maaş aldığını, Genel Başkanlarının Ciner Holding’in Çayırhan İşletmesinin eski muhasebe müdürü olup olmadığını sorun, aldıkları ikramiyeleri sorun, 4 yılda bir aldıkları milyonluk hizmet bedellerini sorun, sınırsız harcırahları sorun, sizden topladıkları aidatlarla nerelerde yiyip içtiklerini sorun. 5 yıldır bunlar yüzünden tazminatlarını, emeklilik haklarını alamadan ölen işçi kardeşlerimizin ahı da bunların üzerine olsun. Yoksulluk nedeniyle dağılan yuvaların ahı bunların üzerine olsun.

Soma Holding, TKİ ve sarı sendika iş birliğiyle 5 yıl boyunca yapılan zulmün işçiler farkındadır. Bizler bu yürüyüşe başladığımızda mezarlıkta önümüze kurulan barikatı yıktık, bu noktaya geldik, 20 gündür de burada yağmur çamur demeden direndik. Masada bize oyalayıcı dayatılan hiçbir şeyi kabul etmedik, hakkımız olanı da söke söke aldık. Eynez işçisinin sorununu biz çözdük. Atabacası, Işıklar işçilerinin sorununu çözüm noktasına biz getirdik. Uyar Madencilik işçilerinin sorununu da bu mücadeleyle çözeceğiz. AKP vekili Mehmet Ali Özkan çıksın 5 yıldır bu işçileri nasıl sattığını, nasıl da maden patronlarının, sarı sendikanın avukatlığını yaptığını anlatsın. 3500 Tazminat Mağduru Somalı maden işçisi de 11000 çalışan maden işçisi de biliyor, bizler de bir kez daha hatırlatıyoruz; günlerdir burada, Kırkağaç Çam’ında jandarma barikatı önünde ‘Ölmek var, dönmek yok’ diye kararlı, korkusuz mücadele eden, bu onurlu yürüyüşe çıkan 50 Somalı maden işçisinin cesaretiyle, emeğiyle mücadele kazanılmıştır.

Kazanımların tamamı mücadele sayesinde olacaktır, biz 3500 işçinin paralarının son kuruşu hesaplarına yatıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz. Alınterinin her kuruşunun takipçisi olacağız.

Teşekkür edilecek olanlar Soma’da gerçekleşen basın açıklaması ve yürüyüşlere katılan kardeşlerimiz ve Ankara yürüyüşüne katılanlardır. 20 gündür gece gündüz yağmur, çamur, soğuktan yılmadan mücadele eden 50 maden işçisi kardeşimizdir.

Sarı Sendikanın üyesi olmayan binlerce mağdurun dilekçesini bakanlıkça sarı sendikaya verdirten traji komikliğin takdirini maden işçisi kardeşlerimize bırakıyoruz.

Madenci kardeşlerimiz bilsin ki yasal faizleriyle bile olsa hesaplarımıza yatacak olan paralar asla beş yıl önceki gerçek değerlerini karşılamayacaktır. Beş yıl önceki doların değeriyle bugünkü değerini ya da o zaman ki enflasyonla şimdiki enflasyonu karşılaştırırsak yaşadığımız haksızlığın tam olarak asla giderilemeyeceğinin bilincinde olmayız. Sarı sendika Türkiye Maden-İş bu haksızlığın baş sorumlusudur. Tüm madenci kardeşlerimizi sarı sendikadan hesap sormaya ve bu nedenle istifa etmeye, tazminat haklarımızın alınmasına hiçbir karşılık beklemeden öncülük eden Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’na üye olmaya çağırıyoruz.

SOMA 3500 TAZMİNAT VE EMEKLİLİK MAĞDURU İŞÇİLER

BAĞIMSIZ MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI